Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 17:11 - ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА, КОЯТО НИ ПРАВИ ПО-БЕДНИ ВСИЧКИ НЕ САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ
Автор: brand Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1993 Коментари: 1 Гласове:
1



 ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА, КОЯТО НИ ПРАВИ ПО-БЕДНИ ВСИЧКИ НЕ САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/06/1054188_pensiite_na_prehoda_-_vse_po-niski/?ref=email_press

Нещото, което може само да Ви помогне търсете тук www.hr-advice.info 

Тая каша не е наша!

Кашата е забъркана още от време оно…

Работиш, работиш на бързи обороти!

Като се пенсионираш, разбираш, че получаваш…по-малко от третинката, отколкото цял живот даваш!

Това е цената, която плаща цял един народ, заради далаверите, чистата кражба на пенсионните фондове още от времето на първото комунистическо правителство, козметичните бонуси към пенсиите подарявани от всички останали правителства, без последното и неясната визия на последното за радикална пенсионна реформа.

Реформа, която няма как да не бъде в максимална степен адекватна на Европейските стандарти и в същото време хармонична към реалностите в републиката ни!

Хвала за компетентността  и  експертното мнение на автора Мишел Гутсузян, точната хронология и статистика, красноречивите примери и направените обективни констатации. Всичко казано от него е точно  и безспорно.

Освен едно – светлината в тунела.

Въпреки мъглявите опити и ситни стъпчици - една напред и две назад на управляващия страната ни кабинет, мъглявината нараства и се задълбочава, вместо да е обратното!!!

Танго на абсурда!

Кризата си е криза, козметиката по запълването на дупките в бюджета, обаче, едва ли може да бъде направена и в пенсионната система. Колкото и да работи с калема нашето многоуважавано правителство, май имено в тази област калема му яко скърца и се чупи при всеки опит да бъде направена каквато и да било бакалска сметка. Вярно е, че омагьосания кръг не е направен от това правителство, но няма да има излизане от него, докато управляващите ни му се зверят като омагьосани!

Неведнъж е казвано, че имаме доста добри разпоредби, както в КТ, КЗО и други нормативни актове, свързани с пенсионното и здравно осигуряване, неведнъж е доказвано, че практиката ги опорочава, до неузнаваемост…и те всъщност не действат по предназначението си!!!

Ако всички с общи усилия се опитаме да бъдем позитивни, има някои дребнички неща, които правят потрясяващо впечетление и могат още сега, дори още днес да се променят:

  1. Да се прецизира  увеличаването на трудовия стаж.
  2. Да се преразгледа Наредбата за прилагане Закона за пенсииите.
  3. Да се въведе   с регулярен нормативен акт,  адекватна скала, съобразена с реалните условия и възможности в конкретен възрастов диапазон на гражданите да отработят различен, но реално възможен по години изискуем се трудов стаж за пенсиониране.
  4. Да се намери механизъм по който неоходимите средства да се компенсират чрез санкциониране на фирмите-нарушители, раздавали дълги години суми под масата, незаплащали, или заплащали минимални осигуровки на наетите от тях лица, в реален размер на нанесените вреди.
  5. Виновните юридически и физически лица, допуснали и участвували в източването на средствата, предвидени и формиращи се за социално осигуряване, да възмездят законосъобразно добросъвестните работещи с ниски пенсии не по тяхна вина лица, както и подлежащите на пенсиониране, загубили права, вследствие тяхното виновно поведение.

Станалото – станало!

Това което още не е станало, е напълно поправимо!

Не може, една уж радикална и действително необходима пенсионна реформа да засяга човешките права на гражданите!

В историята на нашето социално законодателство има исторически примери, как се санкционираха работещите пенсионери, като за равен труд получаваха де факто по-ниско възнаграждение, тъй като им се правеха регламентирани с нечистоплътни разпоредби удръжки от трудовото възнаграждение, в приход на Държавния бюджет!

Ние сме царе на законодателни решения, които  пост-фактум се отменят като противоконституционни.

Капанът за  бъдещи фатални последствия,  представляващ бомба със закъснител върху други управляващи в бъдеще време правителства е  заложен, именно с увеличаването на трудовия стаж за пенсиониране!

Да вземем за пример две формиращи се хипотези  най-типични, за преобладаващото болшинство от населението  потенциални възрастови групи бъдещи пенсионери:

Трудовият стаж, изискващ се за пенсиониране в годините, при условията на най-масовата - трета категория труд в България варира

  • При жените от 20 до  34 години;
  • При мъжете от 25 до 37 години.

При това обратно пропроционално на възможностите на наетите лица да отработят този трудов стаж, особено през 20-годишния преходен период, след „победата” на „нежната” революция в България!

Да анализираме защо това е необходимо?

ПЪРВИ ПРИМЕР една жена

  1. Завършва средно  образование   на 18 г. възраст;
  2.  Завършва висше образование    на 22 г. възраст
  3.  Започва работа                        на 23 г. възраст
  4.  Изискват се                                 34 г. труд. стаж
  5.  Придобива изискуемият се 34 г. трудов стаж                                                на 57 г. възраст
  6.  Фиксираната от закона възраст за пенсионирането й е                                                            60 г. възраст   

Следователно жената има реална възможност, с известни резерви дори, в рамките на оставащите й след навършване на изискващият се 34 г. трудовия стаж, още 3 години да се пенсионира, при алтернатива -  по една или друга причина да има прекъсвания на трудовия стаж.

Логиката е добра, но не е валидна за поколенията, които са навършили 18 г. възраст след 1990 г.  По време на „Великият преход” ще си позволя да го нарека така, преобладаващата част от населението попадна в масовката на съкращения, фирми фантоми, невалидни, привидни, фалшиви, фиктивни, липсващи или почасови трудови договори. На практика се получава така, че за 20-годишния тромав преход по време на уродливия капитализъм в България, едва ли тези лица, явяващи се в активна трудоспусобна възраст са успели да отработят дори 5 г. реален, законоустановен и доказуем трудов стаж.

Хипотетично отнемаме тези „липсващи” евентуално 15 г.трудов стаж по време на преходния 20 г. период и ето какво се получава:

1. Жената от нашия пример навършва -            34 г. трудов стаж

2. Условно, ако е работила  без прекъсване на  57 г. възраст

3. От тези                                                      34 г. трудов стаж

4. Липсват условно                                         15 г. трудов стаж.

 Като намалим с 15 г. се оказва, че

  Жената на 57 г. възраст

  1. Ще е отработила (34-15) само                 19 г. трудов стаж

Де факто и най-вероятно и де юре

1. До                                                            60 г. възраст

2. Тази жена ще е отработила едва                  22 г. трудов стаж,

3. Това означава, че няма да й достигнат цели  12 г. трудов стаж

ВТОРИ ПРИМЕР един мъж

1. Завършва средно образование през критичната 1990 г. на 18 г. възраст

2. Предстоящо  пенсиониране на                       63 г. възраст

3. Изискуем                                                     37 г. трудов стаж

4. Навършва изискуемият се трудов стаж на        55 г. възраст

 На теория, човекът, който е предполагаемия най-често и масово срещан пример в нашата действителност има достатъчно време при идеални условия – без прекъсване да положи още допълнително 8 години трудов стаж до навършване на 63 г. възраст.

На практика:

1. Отработва реално 37-15                                 22 г. трудов стаж

2. На                                                               55 г. възраст

3. До 63  г. възраст му остават                            8 г.  време

4. Изискват се 34-22                                         12 г. трудов стаж

5. Не достигат                                                    4 г. трудов стаж

Де-факто, пък и де-юре, това и следващите две поколения на практика почти няма да могат достигнат  изискуемият се  нормативно-определени трудов стаж в нормативно-определената възраст.

При това, без да  имат ни най-малка вина.

По този начин,  Държавата-майчица и Бащицата-Бойко обричат една твърде голяма част от  населението, не по-малко условно да приемем от 1 000 000 човека на обективна невъзможност да отговорят на условието трудов стаж при достигането на изискващата се навършена възраст, за да се пенсионират! 

Цифрата може да бъде статистически изчислена с точност, особено след извършеното скорошно преброяване на населението. През този период, както е известно, раждаемостта и респективно прираста на населението е бил сравнително по-голям, условията за отглеждане на деца са били изключително по-благоприятни.

За жалост, обаче в работоспособната възраст на това поколение в Българската икономика и бизнес настъпи истински хаос!

Причините са широко известни:

Липса на законодателна адекватна политика.;

  • Жестока и нагла приватизация на най-стабилните предприятия за жълти стотинки.;
  • Масови драстични съкращения и унищожаване на цели отрасли.
  • Повторна пре-приватизация, замаскираща следите на пладнешките обири на най-апетитните фирми и институции.
  • Завоалиран Търговски закон, позволил и до днес да не бъдат възмездени правата на работещите, неполучили по няколко-годишни заплати…и т.н. и… т.н…

Отнетата по този начин възможност на гражданите да ползват своите конституционни права да получат лична пенсия за отработен трудов стаж и навършена възраст следва да бъде възмездена и не е изключено да се протестира пред Европейския съд, подобно на политическите затворници, по време на комунистическия режим, впоследствие реабилитирани и с признато времето прекарано в затвора за трудов стаж.

Тази опасност може да бъде избягната, например далновидно с въвеждането на скала, която да регулира реалното съществуващо положение в България по време на прехода, грубо казано с минимум 10/15 г. в зависимост от фактора време като част от прехода

Например

РЕГУЛИРАЩА СКАЛА

на изискуемият се трудов стаж при пенсиониране

За родените  от 1972 до 1980 година

Жени

1. Вместо          изискуем                                 34 г. трудов стаж

2. Да стане изискуем                                       24 г. трудов стаж

Мъже

  1. Вместо изискуем                                      37 г. трудов стаж
  2. Да стане изискуем                                   27 г. трудов стаж

За родените от 1981 до 1991 година

Жени

  1. Вместо изискуем                                      34 г. трудов стаж
  2. Да стане изискуем                                   20 г. трудов стаж
Мъже        1. Вместо изискуем                             37 г. трудов стаж

      2. Да стане  изискуем                           25 г. трудов стаж

  За родените от 1992 до 2002 година

Жени

      1. Вместо изискуем                            34 г. трудов стаж

      2. Да стане изискуем                          24 г. трудов стаж

    Мъже

     1. Вместо изискуем                             37 г. трудов стаж

     2. Да стане изискуем                          27 г. трудов стаж

  Реално при тази скала има твърде голяма вероятност с бавното излизане от кризата и стабилизиране на икономиката в България лицата, родени след 2002 год. Да заработят така предвидения изискуем се трудов стаж до навършване на определената от закона възраст. Тоест да се пенсионират!

Де-факто, отпадайки точковата система, с нищо не благоприятства лицата, освен с неувеличаването на пенсионната възраст. Този показател при един социално гарантиран нормален живот дори за поколението родено след 2002 г. възрастта за пенсиониране да бъде увеличена, а трудовия стаж прогресивно нарастващ, както се предвижда с по 4 м. годишно, условно  няма да създаде опасност или неравнопоставеност за адекватно пенсиониране.

 В съответствие с европейската практика, необходимостта да се налагат по-радикални промени в пенсионната система през следващи години, при създадени и по-благоприятни условия за полагане на труд, една подобна справедлива и обективна скала, би смегчила социалното напрежение, което може непредвидимо да ескалира и да доведе до още по-неблагоприятни последствия за управляващото недалновидно правителство.

 

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Трябва да си голям абдал, за
11.03.2011 17:15
да разчиташ само на пенсия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brand
Категория: Лични дневници
Прочетен: 424199
Постинги: 192
Коментари: 97
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930