Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 10:01 - ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ХАЗЯИТЕ И НАЕМАТЕЛИТЕ, НА КОИТО МЕБЕЛИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ!
Автор: brand Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1668 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.02.2011 20:51


ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ХАЗЯИТЕ И НАЕМАТЕЛИТЕ, НА КОИТО МЕБЕЛИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ!

 www.hr-advice.info

НЕ СЕ ИЗКУШАВАЙТЕ ОТ ПРИМАМЛИВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ИЗВЪН ЗАКОНОВИЯ РЕД, ТЪЙ КАТО МОГАТ ДА ВИ СЕ СЕРВИРАТ НЕЛИЦЕПРИЯТНИ ПОСЛЕДСТВИЯ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ!

 

            Какво ли не се случва на човек?

            По нашата тема, има два вида хора:

Ю               Хазяи;

Ю               Наематели;

            Вечната тема и вечните разпри.

            Попаднах на един интересен такъв случай, пресен като китайска салатка...

 

            Случай като по сценарий. Направо по ноти...

            Лицето притежаващо правоспособност си наема студио в едно мазе съвсем законно за съвсем законна дейност. Всичко си тече по мед и масло. Лицето, отговарящо за събирането на наемите на собственика, чрез фирма-посредник отдава помещението с договор, подписан между двете страни. За получаваните ежемесечни наеми, издава съответните разписки. И всичко е наред.

 

            До тук.

 

            Но..., ето как едно приятно на пръв поглед събитие, лавинообразно надвисва под тъмен облак в навечерието на Коледните и новогодишни празници.

            Детето на лицето е прието във ВУЗ и по тази причина, и щастливото обстоятелство, нашия субект наема апартамент-мансарда в същата сграда.

            Животът е прекрасен, нали?

 

            Да! Да! Ама НЕ!

            Лицето, събиращо наемите поисква две авансови вноски, както си му е редът.        Нашия субект ги плаща като поп. Плаща си наемите също по план-график.         Всичко е ОК...до един момент, в който обстоятелствата налагат, да закрие студиото и да освободи мазето-студио, поради по-благопритятна перспектива за жизнения си стандарт.

            Какво по-хубаво от това?!

 

            Наемодатели и наематели, болната тема на всички времена...Ето как, започва да боли в нашия случай...

            Възползвайки се от ситуацията, възникнала, поради затруднения в плащането на наема за м. Декември за мансардния апартамент, събирача на наемите на собственика заявава:

 

            Щом ще освобождаваш мазето, ще освобдиш и мансардата...

            К,во толкова, танто-за кукуригу, има един такъв подходящ лаф...

            Де да беше само това...

            За студийното мазе – всичко си е по ноти, има си срок, няма налице неплащания, срокът, определен за предупредителен, съгласно договора си тече...

 

            А бе  като в песента:

Карай, Джони, карай всичко тече..., ала не всичко се пие...

 

            Обаче, като в приказките, които нашите баби ни разказваха, от тук нататък нещата  се развиват по нережисиран сценарий...Имало едно време...на една уличка...в едно градче...и т.н. и т.н.  И както в някои цинично преразказвани по новому стари приказки:

            Настава екшън!

            Ето как:

 

            В Мансардното помещение има полугнила мебилировка, собственост на предишните наематели. При наемането на мансардата наемател и събирач на наеми се договарят да се ползват мебелите и при възможност да се платят, тъй като не са собственост на собственика...Ъ-хъ...ъ-хъ...както казва шопа – ти връй, я ке доя, я ке не доя...ки, чи праим вчепетление на ората...

 

            Не можейки да се възползва от златната възможност да вземе некое левче артък, дет казват, разярения наемосъбирател наема товарачи и изнася така и все още неплатените мебели, за които разбира, че няма да лапне парсата. Даже ел. крушките отвинтват по изрична възбрана за ползване. При това заявява, че мебелите ще заминават за Франция! Боже, дали във Ватикана не се кани да изпрати гнильоците?    Може само да гадаем дали бившите наематели живеят там?!

 

            Наетите лица се съобразяват с разпорежданията на „Шефката”, но...по 

милост оставят крушките, ел. печката, неритмично работещия хладилник, мивката и една маса, до момента на преселението на населението...Бож,е какви битовизми и анахронизми могат да причинят подобна ванкхалия в навечерието на Коледните и            Новогодишни празници?!

 

            Направо не е истина...ама си е чистата истина! Да!

            Какво имаме налице? Един факт, който би преобърнал мизансцена в обратна посока...

            Защото въпросния наемосъбирател отдава апартамента-мансарда, напълно незаконно.

 

ПЪРВО

НАЕМОСЪБИРАТЕЛЯТ ПОИСКВА ДВА ПРЕДВАРИТЕЛНИ НАЕМА ЛИЧНО.

 

ВТОРО

Да..., ама...обаче съвсем не  ДЕЙСТВА ЧРЕЗ фирма-посредник

 

ТРЕТО

Не издава какъвто и да било документ-разписка или дори хвърчащо листче с подписче...за и по повод платените авансово наеми от наемателя.

 

ЧЕТВЪРТО

Ни помен от приходно-разходна документация от страна на наемосъбирателя за заплащаните  до момента наеми от страна на наемателя.

 

            Другият гаф е също безпрецедентен...

            Наемосъбирачът наема случайни лица, които да изнасят, не съвсем собствените му мебели от неосвободения все още апартамент, нает без договор. Казва им да ги складират на тавана. Нагнетява обстановката до възможния краен предел. Става капризен, нервен , крещи на наемателите по най-малкия повод.

 

            Защо ли?

            Защото действайки извън закона, а очевидно и зад гърба на собственика, вероятно събирача на наемите лично се е пооблажил. Ако той, собственика е някъде в чужбина, откъде да знае, че мансардата е наета? Инициирайки по-бързото „изгонване” на наемателите, събирача на наемите, очевидно много бърза да се отърве от създалата се работеща не в негова полза ситуация...

 

            ЗАКОННО ПРАВИЛНО Е:

 

ПЪРВО

При изнасяне на мебели, в жилище, отдадено мебелирано под наем, да бъде в присъствието на законни представители на властта.

 

ВТОРО

При освобождаване на законно наето жилище и възникване на невъзожност за плащане съществуват предупредителни срокове, визирани в Специален закон за договорите и задълженията.

 

ТРЕТО

По логиката на събитията и събраните две предварителни наемни вноски в предплата, законно и правилно е да се пристъпи към някакви принудителни действия по законовия ред след изтичане на точно два месеца, (за сметка на авансовото плащане) или най-рано след 01.02.2011 г. в нашия случай.

 

            На всичкото отгоре наемосъбирача прави още един гаф.

            На него му  се обажда трето лице, представител на наемателите, правейки му забележка за нелицеприятното поведение и отношение, пред което лице той недвусмислено заявява, че наемателят е лъжец, че имал предварително споразумение със собствениците на мебелите, да бъдат платени. При това нито едното, нито другото отговаря на истината.

 

            Ескалирането на взаимоотношенията изважда от релси въпросния наемосъбирач, дотолкова, че той отправя обидна квалификация спрямо наемателя, която е подсъдна, още повече, че има свидетел, който да го потвърди.

 

            Имах навремето един колега, на когото му викаха Жечо-цветния телевизор. Той беше осъдил няколко човека за обида. И в един момент, го обиди някой в мое присъствие, а той му каза – Ще те осъдя и ще ми купиш цветен телевизор, имам и свидетел. Направо си оправда прякора! Дълго време се шегувах, кога ще отпразнуваме придобивката...

 

            Така, че в контекста на предходния абзац, нашия наемател, трудно би могъл да докаже съмнителните си взаимоотношения с наемосъбирача, поради нелегитимното отдаване на мансардния апартамент под наем, но затова пък твърде лесно би могъл да го осъди за обида. А днес, може и доста повечко да му излезе, отколкото струва един плазмен телевизор, да речем!!!

 

            От друга страна обръщането на ситуацията, произтича и от друго обстоятелство.    Когато бива поискан от наемателя телефон за връзка със собственика за изясняване на въпроса, наемосъбирача запазва гузно мълчание... Ами ако стане публична измамата в наемните отношения и доведе нищо неподозиращия собственик до глоби и други главоболия, поради заобикаляне на закона и неплащане на данъци, например?


           
Трябва ли отношенията наемодател-наемател да се превръщат в гладиаторска арена?

            Кой кого?

            Направо на живот и смърт!

 

            Основателен е въпроса:

            Злоупотребил ли е наемосъбирача с доверието на законния собтвеник като лице, което се грижи за събираемостта на наемите?

            Остава отворен въпрос:

            Би ли простил собственика на този свой законен представител   подобни задкулисни ходове, отвъд техните взаимоотношеня с цел лично облагодетелстване, ако бъде информиран?

            Да допуснем, че това се случи.

            Възниква и другия въпрос:

            На кой би гласувал доверие собственика на апартамента и би повярвал?

            Неговата дума, срещу думата на наемателя!

            Случаят заприличва на Блиц-интервю, нали?

            Или пък – двама се карат, третият печели! В случая държавната данъчна институция, хазната демек!!!

 

            И отговора е:

            Че има нещо гнило не само в мебелите, но и в обстоятелствата, при които е отдаден под наем апартамента.

            Когато си точен и спазваш поетите си ангажименти, какъв е проблема?

            Още повече, да изхвърлиш двама души в затруднено положение в навечерието на Коледа противоречи на всички човешки неписани закони,  та дори и на законодателството! През зимния сезон, това би трябвало да стане само при извънредни обстоятелства, граничещи с престъпление и от законната институция при това!

            Човещината, която ни различава от останалите живи твари, и която са проявили наетите носачи, изнесли мебелите, като са оставили ел. крушките, мивката, масата и печката за готвене по време на празниците. За нея става въпрос!

            От камък ли е това сърце и колко ли опорочена от алчност е тая душа,  на наемосъбирача, закоравяла дотолкова, че да остане сляпа  и глуха за най-човешките потребности на изпадналите в беда наематели? Без да има особена причина, след като вероятно се е облагодетелствал и презастраховал лично с двата авансови наема. Пък и с месечните, евентуално...

            След като старите мебели са полуизгнили и негодни за ползване от наемосъбирача и които е наредил на хамалите да качат на тавана, но не й да останат за все пак някакъв уют на набелязаните наематели по празниците...Мебели ненужни, и твърде по кучешки интерпретирано отношение, както казват Кокала си е мой, може аз да не мога да го ям, но  и на другите няма да го дам!

 

            Наемосъбирачът си е присвоил и други функции -  чак до там, че да поиска да се направят снимки от преносвачите, от които да се вижда, че мебелите са изнесени.

Мизансцен, достоен за водевил. Обстановка близка до следствено-оперативни действия спрямо престъпници...

 

            Едва ли подобен индивид би се стреснал от направеното предложение от страна на наемателя, от този момент, за да няма недоразумения от рода на

Ю               Не знам;

Ю               Не чух;

Ю               Не видях;

взаимоотношенията им да продължат в писмена форма.

            При въвеждане на писмена кореспонденция, до разрешаване на казуса и двете страни сами ще охарактеризират, чии действия са правомерни и чии не!

            Соломоновско решение при липсата на документи за наемането на жилището, нали?

            Пък и възможност за писмени доказателства, които с помощта на опитен адвокат, могат да се окажат доходоносни за манипулирания наемател!

            За да не попаднете в подобно шоу с непредсказуем ХЕПИ-ЕНД, по-добрата алтернатива си остава именно тази:

 

НЕ СЕ ИЗКУШАВАЙТЕ ОТ ПРИМАМЛИВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ИЗВЪН ЗАКОНОВИЯ РЕД, ТЪЙ КАТО МОГАТ ДА ВИ СЕ СЕРВИРАТ НЕЛИЦЕПРИЯТНИ ПОСЛЕДСТВИЯ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ!

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brand
Категория: Лични дневници
Прочетен: 422351
Постинги: 192
Коментари: 97
Гласове: 343
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031