Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 02:07 - ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ КАРИЕРНО КОНСУЛТИРАНЕ
Автор: brand Категория: Бизнес   
Прочетен: 5292 Коментари: 1 Гласове:
2



 По мое мнение КАРИЕРНИЯ КОНСУЛТАНТ  е специалист по всичко.

Чудесно е, че вече хората започват да го осъзнават с всеки изминат ден.

Стечението на обстоятелствата в моята кариера ми е дало възможността, без да съм КАРИЕРЕН КОНСУЛТАНТ по диплом, да бъда КАРИЕРЕН КОНСУЛТАНТ по призвание.

Причината да напиша тази статия не е, за да венцеславя себе си, а да споделя един интересен пресен случай в това направление. Претенциозна  дама, представяща се за ерудирана сподели с мен, че й се удава възможност да се включи в  европейска програма, свързана с управлението на човешките ресурси. Тя подчерта, че тази информация е конфиденциална.

Не си позволих да й задам никакъв конкретен въпрос.

Уважавам тайните на другите, конфиденциалността и неприкосновеността на личността. По тази причина не посочвам имена и титли.

Отново по стечение на обстоятелствата същата особа се обръща неофициално към професионален кариерен консултант. Обща позната и на двете ни…

Специалистката провежда първия неформален разговор.

Оказва се, че евентуалната клиентка се интересува от длъжностни характеристики

„ДА Й СЕ ПОМОГНЕ”. Колко нежно звучи…с безвъзмезден привкус…

Чудесно! Попаднала е в точното време и на точното място. Колежката е с над 5 годишен сериозен практически опит в кариерното консултиране в БИЗНЕС-АСПЕКТ.

По проекта, по който съвместно работим, ние сме създали авторски образец на длъжностна характеристика на модулен принцип. Няма проблем да се преминат етапите на кариерното консултиране, в процеса на които лицето да уточни и изясни кардиналната си ЦЕЛ, да състави план за действията си. Да ги извърши. Да направи отчет и самооценка. Отлична възможност за успешно представяне, при кандидатстването си в Европейската  програма по управление на човешките ресурси..

Но…

Получава се НОВ МОДЕЛ КАРИЕРНО КОНСУЛТИРАНЕ…

Как?

При поставяне на конкретен въпрос за стойността на услугата, настъпва мълчание…

Ала подвъпросите продължават…

В контекста на разговора, лицето споделя, че е нужно компетентен счетоводител,  да подготви счетоводната част на проекта. Със същата безцеремонност, че за някакви си десетина странички е готова да заплати минимална сума в плюс-минус бъдеще неопределено време…

На конкретен въпрос каква е същността на  проекта, по който кандидатства последвал уклончив отговор, че лицето й за контакт й е изпратило празен диск.

В неангажиращи разговори се установява, че няма бизнес план, а само бизнес-идея…

Да се обособи склад за продукция от внос, чрез трето лице. Мъгляво, неуточнено, неясно и още по-неадекватно. Независимо от всичко, виждайки прекрасна възможност да се съдейства и да се спечели доверието на бъдещия клиент, колежката продължава да отговаря на неангажиращи въпроси.

Изведнъж потенциалната клиентка сменя полюсите и заявява, че разполагала с някакви терени и можело да се заложат за построяването на сглобяеми къщи. Срокът бил кратък, буквално ТРИДНЕВЕН и спешно й трябвали сътрудници. Докато течат разговорите й с консултанта - без същество, без уговорки и без сключен договор. Дамата ми предлага междувременно на мен в прав текст сътрудничество. 

Естествено аз й отказвам категорично.

Няма такъв човек на света, който да се съгласи в тридневен срок на сътрудничество в материя, с която не е запознат. При това, без гаранции за каквото й да било възнаграждение за участието си.

Без колебание   заявявам отказа си веднага, за да няма недоразумения.

Аз, да…, ала упоритата кариерна консултантка продължава да изследва случая.

Вече няма никакво съмнение, че става дума за нов тип КАРИЕРНО КОНСУЛТИРАНЕ

СОЦИАЛНО КАРИЕРНО КОНСУЛТИРАНЕ.

Да те разпитват и да се опитат да получат консултантска помощ БЕЗВЪЗМЕЗДНО, без ангажименти, безплатно и така… между другото.

Върхът на нахалството е предложението на тази жена кариерната консултантка да прегледа документацията й в удобно за нея време, на домашно посещение, без никакъв стойностен еквивалент…

Дали това не е подсказка социалните по характер служби да овъзмездяват кариерните консултанти в подобни случаи служебно, срещу адекватно възнаграждение?

Днес хората, повече от всякога се нуждаят от КАРИЕРНО КОНСУЛТИРАНЕ!

Този пример е достатъчно красноречив.

Лицето няма представа как се прави бизнес-план.

Не познава проблематиката и документацията по управление на човешките ресурси.

Не е в състояние да си подготви проекта.

Това нямаше да е така, ако беше извършено кариерно консултиране.

Уви!

В този случай това не се получи!

При консултирането процесът е взаимен. Имаш желание, наемаш консултант. Заплащаш си стойността на услугата и си в състояние да справиш адекватно.

Откровено  казано умишлено написах, че по мое мнение КАРИЕРНИЯ КОНСУЛТАНТ е специалист по всичко.

В дадения случай колежката напълно безплатно изпълни по-скоро задълженията на психотерапевт.

Колко странно?

В процеса на кариерното консултиране експертния специалист напълно квалитетно е в състояние да доведе всички етапи до успешен край, при което клиентката щеше да получи

  1. СВОЙ СОБСТВЕН ФОРМУЛЯР ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА.
  2. СВОЙ СОБСТВЕН ПРОЕКТ.
  3. СВОЙ СОБСТВЕН БИЗНЕС-ПЛАН.
  4. СВОЕ СОБСТВЕНО РЕШЕНИЕ КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ИДЕЯ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ.
  5. ПЪЛНО СЪДЕЙСТВИЕ И НЕНАМЕСА В ЛИЧНИТЕ РЕШЕНИЯ.

При това на символична цена, в сравнение с цената, която би трябвало да заплати за всички тези сериозни разработки, на всеки един конкретен изпълнител, необходими, за постигане на нейната ЦЕЛ.

Колкото и да не ми се иска да подчертая в заключение, възможно е тук да става въпрос за една объркана жена на средна възраст, която се бори с безработицата.

В тези смутни времена, когато хората изпадат в подобни ситуации очевиден е и още един факт. Те едва ли притежават средствата, които са им необходими, за да получат квалифицирана помощ.

Не би било фикс идея, при заявяване кандидатстването им за участие в проекти

да им бъде предложена листата на сертифицираните кариерни консултанти на съответната територия.

Още по-добра би била перспективата, съответните Бюра по труда да разполагат с бюджет и определена ценова листа за овъзмездяване труда на избрания кариерен консултант. 

В такъв случай ще спечелят редица институции и физически лица.

1. Бюрата по труда.

2. Съответният отрасъл – ниша за развитие на бизнес.

3. Местната промишленост.

4. Кандидатстващите лица.

5. Кариерните консултанти. 

Плашещото в случая е омаловажаването квалифицираната, но не й безвъзмездна помощ на професионалистите.

Както опитите в нашия случай с жена - да я консултират ей, тъй, като, видите ли  й прегледат документацията, между другото… Това, че счетоводителят там трябвало да напише не повече от 10 странички се омаловажава също така, както и консултантския проф есионализъм. 

Най-накрая етикета за некадърност, който  сама си залепи тази жена, кандидатстваща да развива собствен бизнес по Европейски проект, заявяввайки, че  проекта бил само една формалност, за да получи безвъзмездно 20 000 лева. 

Защо ли ми напомня една класация, коя е най-типичната черта на българина се оказва, че Е СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО. Вместо да плати на професионалисти, предпочита да си оправи колата сам, да си ремонтира у дома сам и пр. Хубаво е да умееш, колкото се може повече неща, но когато не умееш, да се опитваш да се облагодетелстваш безвъзмездно, на гърба на други хора, това си е патология! 

Какви са изводите?

ПЪРВО

ЗАБЛУЖДАВАШ СЕБЕ СИ, ЧЕ ПОЗНАВАШ КОНКРЕТНАТА МАТЕРИЯ.

ВТОРО

ЗАБЛУЖДАВАШ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, МАНИПУЛИРАЙККИ ГИ ДА ПОЛУЧИШ БЕЗВЪЗМЕЗДНО НЕОБХОДИМАТА КОНСУЛТАЦИЯ.

ТРЕТО

ЗАБЛУЖДАВАШ ОРГАНА, ПРЕД КОГОТО СЕ ПРЕДСТАВЯШ, ЧЕ СИ РАБОТИЛ ПРОФЕСИОНАЛНО, ЗАЩОТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРИЕМАШ ЗАДАЧАТА СИ ПРО-ФОРМА. 

Това, за съжаление не е всичко.

С такива хора, не ти трябва гръм да те удари, ако решиш да работиш съвместно.

Защо?

ПЪРВО

ЗАЩОТО СА НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ!

ВТОРО

ЗАЩОТО СА НЕЛОЯЛНИ!

ТРЕТО

ЗАЩОТО ЩЕ БЪДАТ ФОРМАЛИСТИ В РАБОТАТА СИ! 

Каквато и да е каузата, на подобен род хора, както казват за подобни личности, е КАУЗА ПЕРДУТА!

 

Тема с продължение:

ДЪРЖАВНОТО УЧАСТИЕ В КАРИЕРНОТО КОНСУЛТИРАНЕ

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kiarasoto - Цялата тази система мирише на магьосничество.
04.08.2012 08:43
Поставяш въпроса на Сезам ???? и знаеш ли отговора АБРАКАДАБРА се получава, не го ли знаеш не се получава. Шишове за ума, реалноста е на парата. Който се хване се върти на шиша, който си знае отговора парата му е в джоба.
Европейска въртележка - магьоснически водевил.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brand
Категория: Лични дневници
Прочетен: 422455
Постинги: 192
Коментари: 97
Гласове: 343
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031